Tänk på att ditt besök på den här webbplatsen sparas i din webbläsarhistorik. Om du tror att någon kanske kollar vilka webbplatser du besökt så kan du rensa historiken. Läs mer om sekretesstips.

Vill du alltid hålla koll på din partner?

Har det hänt att du gått över din partners fysiska, psykiska eller sexuella gränser? Vill du alltid hålla koll på vad den du gillar gör, vem hen träffar eller pratar med, för att du känner dig svartsjuk eller är rädd att din partner ska göra slut? Funderar du på om ditt beteende är okej, eller är du orolig för att du skulle kunna göra den du är tillsammans med illa? Det är aldrig okej att utsätta någon för våld och det är ofta en brottslig handling. Det finns stöd och hjälp att få om din svartsjuka och ditt våldsamma beteende går ut över andra.

Det finns olika typer av våld, som till exempel:

Fysiskt våld kan till exempel vara att hålla fast någon, knuffa, slå, sparka eller ta stryptag. Fysiskt våld är ofta det som många tänker på när en pratar om våld.

Psykiskt våld kan vara kränkande eller elaka kommentarer, hot eller att hela tiden kräva att ha koll på var någon är och med vem. Det kan också vara att hota att göra någon illa genom att vara kontrollerande, anklagande eller aggressiv.

Sexuellt våld är att göra något på ett sexuellt sätt mot någons vilja, till exempel att ta på hens kropp på ett sätt som personen inte vill eller tjata sig till sex. Sex ska alltid vara frivilligt, annars är det ett övergrepp och en brottslig handling. Sexuella trakasserier, sexuella övergrepp och våldtäkt är exempel på sexuellt våld.

Digitalt våld kan vara att ständigt sms:a eller ringa för att ständigt ha full koll på var partnern är och vem partnern umgås med, begränsa vilka partnern tillåts att ha som vänner i sociala medier eller på andra sätt använda nätet för att kränka eller hota en person.

Det är aldrig okej att utsätta någon för våld och det är ofta en brottslig handling. Det finns stöd och hjälp att få om till exempel din svartsjuka går ut över andra.

Se den syntolkade versionen av filmen, Youtube
Se den teckenspråkstolkade versionen av filmen, Youtube
Se filmen med engelsk textning / Watch the video in English, Youtube

Har du gått över din partners gränser?

Har du gått över din partners gränser och utsatt hen för våld? Till exempel…

  • Jag har gjort saker mot eller med någons kropp som gör ont eller är obehagligt, till exempel hållit fast, knuffats, kastat något, slagit eller tagit stryptag.
  • Jag har gjort sexuella saker mot någon som jag inte varit säker på att den vill, till exempel tvingat mig på hen med mina läppar, tunga, fingrar eller mitt kön, smygfilmat när vi har sex eller utnyttjat att hen sover eller är full/påverkad.
  • Jag har gått över någons gränser digitalt; till exempel tjuvkollat i mobilen, paddan eller datorn, loggat in på privata konton, spridit foton eller information utan lov eller tvingat till mig lösenorden.
  • Den jag är tillsammans med blir ibland rädd för mig.
  • Jag blir ofta svartsjuk och brukar berätta för den jag är tillsammans med vad jag vill att hen ska ha för kläder eller smink eller vilka vänner som är okej att träffa.
  • Jag har pressat den jag är tillsammans med att göra saker hen inte vill.
  • Jag har hotat att skada mig själv eller den jag är tillsammans med.
  • Jag har hotat att skada någon som står nära den jag är tillsammans med, till exempel en familjemedlem eller ett husdjur.
  • Jag är ofta aggressiv mot den jag är tillsammans med, till exempel blossar upp, höjer rösten, skriker, förstör saker eller blir fysiskt hotfull.
  • Jag känner att jag ofta blir lite för arg och bråkar mycket med den jag är tillsammans med.
  • Jag kontrollerar och begränsar min partners liv och umgänge.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig i de här exemplen? Vill du ha hjälp med att förändra ditt beteende och sluta använda våld? Då vet du nog redan att ditt agerande inte är okej. Kanske känner du ångest, oro, besvikelse eller skäms över dina handlingar. Förhoppningsvis vill du sluta göra någon annan illa. Om du är orolig att du utsätter någon, vill ha hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende, eller vill ha stöd i att hantera tankar och känslor så finns det hjälp att få.